Comfortabel en duurzaam wonen

Duurzaamheid en comfort gaan hand-in-hand. Een duurzame woning is beter voor het milieu, voor je portemonnee en biedt ook nog eens veel comfort. Ook in je nieuwbouwwoning in Hart van Rooi treffen we maatregelen om het comfort en de duurzaamheid te vergroten en daarmee is je woning klaar voor de toekomst. Benieuwd welke voorzieningen er in je nieuwe thuis komen?

Gasloos wonen

Waarom gasloos wonen? De verbranding van fossiele brandstoffen zorgt voor uitstoot van CO2, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Bovendien raken fossiele brandstoffen zoals aardgas langzaam maar zeker op. Nederland wil in 2030 fors minder gasverbruik hebben en heeft als streven dat in 2050 alle woningen van het aardgas af zijn. Daarom worden nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder aardgasaansluiting; gasloos bouwen is de norm. Het levert ons uiteindelijk een schoner milieu op en je bespaart bovendien op de maandelijkse energiekosten.

Isolatie en duurzame alternatieven

Om de uitstoot van CO2 te verminderen gaan we, in combinatie met goede isolatie, steeds meer over op duurzame alternatieven voor energie. Alternatieven om te wonen zonder gas zijn onder andere het installeren van een warmtepomp, zonnecollector en koken op elektriciteit (inductie of keramisch koken).

Wat betekent dit voor mij?

Gasloos wonen brengt een iets andere mindset met zich mee. Verwarmen en koken gaan wellicht op een andere manier dan je gewend bent. Gasloze woningen krijgen veelal een luchtwarmtepomp in plaats van CV-ketel. Deze warmtepomp werkt op elektriciteit en verzorgt de verwarming, het warm tapwater en de koeling in de woning. Comfort in huis is mede afhankelijk van het binnenklimaat. Voor een goede luchtkwaliteit is luchtverversing van groot belang. Een warmteterugwin-systeem (WTW-unit) zorgt voor constante aan- en afvoer van lucht met behoud van warmte door de binnenkomende verse lucht te verwarmen met de uitgaande lucht. Dat bespaart veel energie.

Elektrisch koken

In een gasloze woning gaat ook het koken op elektriciteit. Hierbij kun je kiezen uit inductie of keramisch koken.

Inductie koken
Koken op inductie lijkt in gebruik veel op koken op gas en is het meest duurzame elektrische alternatief. Aan = aan, uit = uit. Het is een veilige en snelle manier van koken. Het opwarmen van de plaat gebeurt door een magnetisch veld, waardoor de plaat binnen 20 seconden warm is.

Keramisch koken
Als budgetvriendelijk aanschafalternatief voor inductie kun je kiezen voor keramisch koken. Een keramische kookplaat heeft langer nodig om op te warmen. Dit komt doordat het apparaat eerst de verwarmingselementen verwarmt en daarna pas de pan. Met keramisch koken verbruik je daarom meer energie dan met koken op inductie. Ook is keramisch minder veilig dan inductie koken, omdat de kookplaten blijven nagloeien. Een ander alternatief dat aan populariteit wint, is de stoomoven. De keukenleverancier kan hierbij natuurlijk goed adviseren.