Een eigen plek

Het vinden van een nieuw thuis kan best een uitdaging zijn. Dat geldt misschien nog wel meer als je begeleid wil wonen. De 24-jarige Sem uit Schijndel heeft na een zoektocht van zes jaar een thuis gevonden in het project Hart van Rooi dankzij Stichting Eigen Sleutel. Dit ouderinitiatief zet zich in voor (jong) volwassenen met autisme, zoals Sem. In dit nieuwbouwproject komen daarom onder andere twintig woningen plus een gezamenlijke ruimte waar Sem en anderen zelfstandig met begeleiding kunnen wonen in een veilige omgeving.

februari 2, 2023

Hart van Rooi
In dit project in het centrum van Sint-Oedenrode komen in totaal 56 appartementen, verspreid over twee gebouwen. Aan de Markt komt een gebouw met 27 koopappartementen, commerciële ruimten en een ondergrondse garage. Aan het Kapittelhof komen in totaal 29 appartementen voor sociale huur via Woonmeij, waar de twintig appartementen van Stichting Eigen Sleutel onderdeel van vormen.

sfeerbeeld sociale huurappartementen hart van rooi

Samen met zijn hulphond
Sem vertelt over zijn zoektocht naar een eigen plek: “Ik heb een hulphond nodig die me ondersteunt. Jammer genoeg staan veel organisaties een hulphond niet toe in een woning. Andere keren vinden ze mijn IQ te hoog. Bovendien woon ik graag dicht bij mijn moeder. Zij helpt mij iedere dag en zit in een rolstoel. Om mij en anderen met autisme in de omgeving Meijerijstad te ondersteunen, is mijn moeder ‘Stichting Eigen Sleutel’ begonnen.”

Sem gaat verder: “Vanaf mijn 18e wil ik al op mijzelf wonen. Ik ben nu 24, dus wacht al zes jaar.” Toch vindt Sem het wachten niet meer zo erg, nu hij weet dat we zijn plekje gaan bouwen. “Ik vind het eigenlijk wel heel fijn dat het nog even duurt. Zo kan ik nog goed sparen en straks alles helemaal naar mijn zin maken. Ook heb ik nog wel wat te leren. Dus op deze manier kan ik er rustig naar toewerken.”

Wanneer Sem vertelt over zijn hulphond Tadashi wordt hij erg enthousiast. “Hij kan nu nog niet zoveel, want hij is nog in opleiding. Mijn vorige honden konden het bijvoorbeeld aanvoelen als ik heel druk in mijn hoofd was of onrustig. Dan gingen ze bij me zitten om te knuffelen, zodat ik wat meer rust kreeg. Een hulphond is voor mij erg belangrijk.” Dankzij Tadashi kan Sem gemakkelijker deelnemen aan sociale activiteiten en zelfstandig wonen.

Eigen plek, eigen inrichting
Sem heeft al ruim de tijd gehad om na te denken over wat een eigen plek voor hem betekent. Zijn ogen beginnen dan ook te stralen als hij vertelt over zijn wensen. “Een eigen plekje dat ik helemaal zelf kan indelen en waar ik lekker mijn eigen ding kan doen, zoals op tv kijken wat ik zelf wil en kiezen wat ik zelf wil eten. Ik kook graag en kijk naar 24Kitchen om recepten te leren.”

Voor Sem is het fijn als hij van tevoren situaties kan inschatten. Daarom heeft woningcorporatie Woonmeij al vroeg de plattegronden van het project gedeeld. Daarover vertelt Sem: “Ik heb een appartement uitgezocht bij de trap, want ik wil snel bij de uitgang zijn. Dankzij de plattegronden ben ik ook al een beetje de indeling op schaal gaan intekenen. In de grote slaapkamer wil ik een grote spellentafel neerzetten. Ik hou heel erg van bordspellen en het kaartspel Pokémon. Er komt in die kamer ook een grote spellenkast en kledingkast. Verder wil ik graag een hoekkeuken, zodat ik voldoende ruimte heb om te koken. Ook heb ik al nagedacht over de indeling, zoals de plaats van de koelkast.”

Gezamenlijke ruimte om te verbinden
Een belangrijk onderdeel binnen het project is de gezamenlijke ruimte. Moeder Helmy vult hierover aan: “In de gezamenlijke ruimte komen een kantoorruimte, keuken en woonkamer. Er wonen straks allemaal jongvolwassenen met dezelfde interesses. In de gezamenlijke ruimte kunnen ze avonden met elkaar organiseren en elkaar ook ondersteunen. Bijvoorbeeld door samen te gaan koken. Dit is een behoorlijk kostbaar onderdeel dat we als stichting zelf moeten betalen. Om deze ruimte in te richten, zoeken we nog donateurs.” Voor Sem is zo’n ruimte ook belangrijk. “Met een gezamenlijke plek kan ik toch anderen opzoeken. Ik heb wel wat vrienden, maar het is fijn om dichtbij leeftijdgenoten te hebben die je begrijpen.”

Voor nu ligt Sems focus op de opleiding van zijn hulphond Tadashi en het sparen voor de inrichting van zijn huis. Zodra het project staat, wil Stichting Eigen Sleutel ook een informatieavond organiseren voor alle bewoners van project Hart van Rooi om zo elkaar te leren kennen.

Stichting Eigen Sleutel Kapittelhof Hart van Rooi Sint-Oedenrode

Wil je Stichting Eigen Sleutel helpen? Neem dan contact op met voorzitter Helmy Steenbakkers.

Heb je interesse in een koopappartement in het andere gebouw? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via onze website. Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen en de start verkoop.

Bijschrift foto 1 – Sem, toekomstige bewoner van Hart van Rooi binnen het initiatief van Stichting Eigen Sleutel, en zijn hulphond Tadashi.

Bijschrift foto 2 – Aan het Kapittelhof komen in totaal 29 appartementen voor sociale huur via Woonmeij, waar de twintig appartementen van Stichting Eigen Sleutel onderdeel van vormen.

Bijschrift foto 3 – Sem (helemaal links) en andere betrokkenen van Stichting Eigen Sleutel bij de sloop van de vroegere huurwoningen die plaatsmaken voor onder meer zijn nieuwe thuis.