Een woning kopen op latere leeftijd -
Er kan vaak meer dan je denkt

Je woonwensen bewegen mee met je levensfase. Waar eerder wellicht een groot huis met tuin bovenaan je wensenlijst stond, verschuiven wensen op latere leeftijd vaak naar gelijkvloerse woonruimte met voorzieningen in de buurt. Eventuele kinderen zijn bijvoorbeeld het huis uit en levensloopbestendigheid wordt steeds belangrijker. Zelfstandig oud worden in een vertrouwde omgeving, regie houden over je eigen leven en actief blijven; dat is wat veel mensen wensen als ze ouder worden. Dan is het wel zo fijn om op tijd na te denken over je woontoekomst en kansen te pakken wanneer die zich voordoen.

maart 16, 2023

Woonwensenonderzoek 55-plussers

Vereniging Eigen Huis publiceerde vorig jaar de resultaten van Het Grote 55-plus Woonwensenonderzoek. Dit onderzoek geeft interessante inzichten, ook voor Van Stiphout als ontwikkelaar van onder meer het project Hart van Rooi. Ons doel is om woningen te ontwikkelen die passen bij een duurzame woonbehoefte. Natuurlijk kijken we hierbij ook naar 55-plussers.

Op tijd voorbereiden

Uit het woonwensenonderzoek blijkt dat veel 55-plussers het nadenken over hun toekomstige woonsituatie voor zich uitschuiven. Ze voelen zich nog jong en gezond. Toch is het goed om je op tijd voor te bereiden en stappen te nemen. Zeker bij nieuwbouw gaat er nog een poos overheen, voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt. Vanaf de start verkoop van een project duurt het snel anderhalf jaar of zelfs langer voor je een nieuwe woning kan betrekken.

Een appartement in Hart van Rooi

Het project Hart van Rooi biedt voor 55-plussers interessante mogelijkheden. Dat begint al bij de ligging. In Hart van Rooi woon je letterlijk op steenworp afstand van de gastvrijheid in het gezellige, historische centrum van Sint-Oedenrode waar het verenigingsleven volop bloeit. Je hoeft de deur maar uit te lopen en kan kiezen uit een diversiteit aan winkels en horecavoorzieningen. Ook de apotheek, opticien en een huisarts zitten op loopafstand.

Het gebouw zelf biedt vele faciliteiten, zoals een personenlift, een videofooninstallatie (deurbel met camera) en zelfs een scootmobielberging bij de entree. En wat denk je van een hellingbaan die bij vorst verwarmd is?

Daarnaast brengt nieuwbouw natuurlijk het comfort van duurzaam wonen. Zo zijn de appartementen geïsoleerd volgens de laatste normen, voorzien van vloerverwarming en kan de warmtepomp op warme dagen ook verkoeling bieden.

Voordelen gelijkvloers wonen

In eerste instantie lijkt de overstap van een ruim huis naar een gelijkvloerse woning groot, zo blijkt ook uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis. In de praktijk geeft gelijkvloers wonen mensen juist meer overzicht, ervaren ze het schoonmaken prettiger en stelt het eventuele mantelzorg uit.

Het onderzoek noemt ook de wens van 55-plussers om over twee slaapkamers of een slaapkamer met extra kamer te beschikken. Bijna alle appartementtypes in Hart van Rooi bieden die mogelijkheid, waardoor je een apart kantoor, hobbykamer of logeerkamer kan inrichten.

Ook de overstap van een tuin naar een terras of balkon vraagt vaak wat extra overweging. De buitenruimte van een appartement is dan wellicht kleiner, maar het scheelt enorm in onderhoud ten opzichte van een grote tuin. En dan heeft Hart van Rooi de gedeeltelijk gezamenlijke daktuin nog als pluspunt.

Financiële mogelijkheden

Financieel blijken veel 55-plussers er goed voor te staan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de overwaarde van hun koopwoning benutten. Bovendien scheelt een duurzaam nieuwbouwappartement veelal aanzienlijk in de maandlasten vanwege de energiebesparing. Een financieel adviseur kan veel inzicht geven in de mogelijkheden en bijvoorbeeld woonlasten doorrekenen en de gevolgen van een pensioeninkomen.

Meer informatie

Ben je benieuwd naar je persoonlijke mogelijkheden? De makelaars van Hart van Rooi staan klaar voor advies.